KARLEBY HAMN AB OCH SIBANYE-STILLWATERS KELIBER-LITIUMPROJEKT AVTALAR OM UTNYTTJANDE AV ANALSIMSAND VID BYGGANDET AV NYA HAMNFÄLT
MEDDELANDE 08.05.2025
KARLEBY HAMN AB OCH SIBANYE-STILLWATERS KELIBER-LITIUMPROJEKT AVTALAR OM UTNYTTJANDE AV ANALSIMSAND VID BYGGANDET AV NYA HAMNFÄLT
Karleby Hamn och Keliber-litiumprojektet har undertecknat ett avtal om att analsimsand som bildas i processen vid Sibanye-Stillwaters Keliber-litiumraffinaderi ska utnyttjas vid byggande av nya hamnfält i Karleby hamn.
Sanden bildas vid Keliber-litiumraffinaderiet i Karleby när litium separeras från koncentratet som producerats vid anrikningsverket i Kaustby. Vid separeringen används soda och kalk.

– I det här skedet är det fråga om ett testavtal. Under avtalsperioden skaffar vi oss erfarenhet av användning av analsimsand och hur det passar för byggande av hamnfält. Vi har miljötillstånd även för det här materialet, men även i denna fråga vill vi framskrida ansvarsfullt ett steg i taget. Om analsimsand fungerar som väntat har vi tillgång till ett nytt byggnadsmaterial för kommande hamnområden, säger Karleby Hamn Ab:s verkställande direktör Torbjörn Witting.
Keliber-litiumprojektets syfte är att utnyttja en så stor del av produktionens biflöden som möjligt. Byggandet av Karleby Hamns hamnfält är för sin del ett av Finlands största projekt inom cirkulär ekonomi där man använder återvunna material.
Karleby Hamn placerar analsimsanden i bassäng 2 i Hopeakivi som har en mottagningskapacitet på cirka 40 000 kubik och som redan är delvis är fylld.
– Vi har också kommit överens om fortsättningen med Keliber-litiumprojektet, om analsimsand visar sig vara ett fungerande material. Det är fråga om mängder som vi kan ta emot med nuvarande bassängkapacitet. Vid behov kan vi framskrida snabbare än den nuvarande planen med att bygga bassängerna, konstaterar Torbjörn Witting.
Analsim är ett mineral i zeolitgruppen. Under ett år uppstår som mest 290 000 ton analsimsand.
– Vi effektiviserar nu försäljnings- och marknadsföringsarbetet både i fråga om den här biprodukten som den egentliga produkten, litiumhydroxiden. Vi fortsätter diskussionerna om utnyttjande av biprodukten med flera eventuella kunder. Om man inte genast hittar objekt där all analsimsand kan utnyttjas, är avsikten att överbliven analsimsand deponeras på en slutförvaringsplats som byggs i etapper i Hoikkaneva i Kaustby. Miljötillståndsförfarandet för Hoikkaneva slutförvaringsplats är för tillfället i hörandeskedet, berättar Kelibers verkställande direktör Hannu Hautala.
Mer information:
Torbjörn Witting Hannu Hautala
verkställande direktör, Karleby Hamn Ab verkställande direktör, Keliber Oy
tfn 040 511 9595 tfn 040 712 2432 torbjorn.witting@portofkokkola.fi hannu.hautala@sibanyestillwater.com