KOKKOLAN SATAMA OY JA SIBANYE-STILLWATERIN KELIBER-LITIUMHANKE SOPIVAT ANALSIIMIHIEKAN HYÖDYNTÄMISESTÄ UUSIEN SATAMAKENTTIEN RAKENTAMISESSA
TIEDOTE 08.05.2025
Kokkolan Satama ja Keliber-litiumhanke ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jonka mukaan Sibanye-Stillwaterin Keliber-litiumjalostamon prosessissa syntyvää analsiimihiekkaa hyödynnetään Kokkolan satamassa uusien satamakenttien rakentamisessa.
Hiekkaa syntyy Keliber-litiumjalostamolla Kokkolassa, kun rikastamolla Kaustisella tuotetusta rikasteesta erotetaan litium. Erotuksessa käytetään soodaa ja kalkkia.

– Tässä vaiheessa kyse on koeluontoisesta sopimuksesta, jonka aikana hankimme kokemuksia analsiimihiekan käyttäytymisestä ja soveltuvuudesta satamakenttien rakentamiseen. Meillä on ympäristölupa myös tälle materiaalille, mutta haluamme edetä tässäkin asiassa vastuullisesti askel kerrallaan. Jos analsiimihiekka toimii odotetusti, meillä on sen jälkeen käytössämme uusi rakennusmateriaali tuleville satama-alueille, sanoo Kokkolan Satama Oy:n toimitusjohtaja Torbjörn Witting.
Keliber-litiumhankkeen tavoitteena on hyötykäyttää mahdollisimman suuri osa tuotannon sivuvirroista. Kokkolan Sataman satamakenttien rakentaminen puolestaan on Suomessa yksi isoimmista kiertotaloushankkeista, joissa rakentamisessa käytetään kierrätysmateriaaleja.
Kokkolan Satama sijoittaa analsiimihiekan Hopeakiven 2-altaaseen, jonka vastaanottokapasiteetti on noin 40 000 kuutiota, ja jossa on jo valmiina osatäyttöä.
– Olemme sopineet Keliber-litiumhankkeen kanssa myös jatkosta, mikäli analsiimihiekka osoittautuu toimivaksi materiaaliksi. Kyse on määristä, jotka pystymme vastaanottamaan nykyisellä allaskapasiteetilla. Tarvittaessa voimme edetä altaiden rakentamisessa tämänhetkistä suunnitelmaa nopeammin, Torbjörn Witting toteaa.
Analsiimi on zeoliittiryhmän mineraali. Analsiimihiekkaa syntyy vuodessa enimmillään 290 000 tonnia.
– Tehostamme myynti- ja markkinointityötä sekä tämän sivutuotteen että varsinaisen tuotteen, litiumhydroksidin, osalta. Jatkamme keskusteluja useiden mahdollisten asiakkaiden kanssa sivutuotteen hyödyntämisestä. Jos kaikelle analsiimihiekalle ei heti löytyisi hyötykäyttökohdetta, ylimäärä analsiimihiekasta on tarkoitus sijoittaa Kaustisen Hoikkanevalle vaiheittain rakennettavalle loppusijoituspaikalle. Hoikkanevan loppusijoitusaluetta käsittelevä ympäristölupamenettely on parhaillaan kuulemisvaiheessa, kertoo Keliberin toimitusjohtaja Hannu Hautala.
Lisätiedot:
Torbjörn Witting Hannu Hautala
toimitusjohtaja, Kokkolan Satama Oy toimitusjohtaja Keliber Oy
puh. 040 511 9595 puh. 040 712 2432
torbjorn.witting@portofkokkola.fi hannu.hautala@sibanyestillwater.com