-2 °C

12 m/s (Koillinen)

-36 cm

Kokkolan Satama järjesti ukrainalaislapsille elämysretken PowerPark -huvipuistoon

Kokkolan Satama järjesti ukrainalaislapsille elämysretken PowerPark -huvipuistoon YK:n kansainvälisen hyväntekeväisyyspäivän (5.9.) merkeissä

Miljoonat ukrainalaiset ovat joutuneet jättämään kotinsa, ja heistä iso osa myös kotimaansa Venäjän helmikuussa aloittaman hyökkäyssodan takia. Kokkolaan on tähän mennessä saapunut Ukrainasta yli 300 sotaa paennutta perhettä. Eniten sodasta kärsivät lapset.

Lähes sata ukrainalaislasta ja heidän vanhempaansa viettivät rentouttavan elämyspäivän Alahärmän PowerPark-huvipuistossa syyskuun ensimmäisenä lauantaina Kokkolan Satama Oy:n järjestämällä matkalla.

Lähtötunnelmia

PowerPark

– Tosi mahtava päivä. Varsinkin vuoristorata ja pyörivät laitteet olivat hauskoja, lapset kuvailivat tunnelmiaan saavuttuaan takaisin Kokkolaan.


Lasten vanhempien mukaan tämän kaltaiset tapahtumat ovat tärkeitä monestakin syystä. Yksi syy luonnollisesti on se, että huoleton päivä huvipuistossa vie lasten ajatuksia pois arjesta, jossa ahdistusta aiheuttavat sotatapahtumien lisäksi vaikkapa ilotulitteiden äänet ja ukkosen jyrähdykset.

– Me aikuiset pääsimme päivän aikana tutustumaan keskenämme. Perheet tulevat eri puolilta Ukrainaa, emmekä tunne toisiamme ennestään. Jatkossa yhteydenpito paikallisesti on helpompaa. Kokkolan Satamalle lämmin kiitos tästä mahdollisuudesta, ja tämän jälkeen olisi mielenkiintoista päästä tutustumaan myös sataman toimintaan, vanhemmat sanoivat.

Matkan järjestelyissä avusti Kokkolassa opiskeleva, ukrainalaisten hyväksi vapaaehtoistyötä tekevä Artur Boutov. Hänen isänsä on ukrainalainen ja äiti suomalainen.


– Elämyspäivä sai tosi hyvän vastaanoton. Oli aivan mahtavaa, että sain olla tarjoamassa Sataman puolesta tällaista tapahtumaa ukrainalaisperheille.

Kokkolaan on saapunut sotaa pakoon satoja ukrainalaisia, ja heidän määränsä kasvaa koko ajan.


– He tykkäävät asua Kokkolassa. Iso kiitos kuuluu vapaaehtoisverkostolle, joka on auttanut tulijoita asettumaan tänne. Jotkut aikuisista ovat jo työllistyneet, ja lapset ovat innoissaan päästessään kouluun. Kun arki alkaa sujua, se pienentää huolia, Boutov sanoi.

Hänen mukaansa 95 prosenttia ukrainalaisista haluaa palata kotimaahansa mahdollisimman pian. Lopuille se ei ole mahdollista.


– Heillä ei ole enää kotia tai kotimaata, jonne palata, Boutov viittaa esimerkiksi Mariupolin asukkaisiin sekä miehitetyiltä alueilta paenneisiin.

Artur Boutovin lisäksi matkalla olivat mukana käytännön järjestelyistä huolehtimassa Kokkolan Sataman edustajina markkinointisihteeri Alexandra Haapala ja myyntipäällikkö Mika Suvanto.

G-4ZN8NKFKBQ